Menu

Tekenperformance van Joop Stoop

Voor de entree van Art on Paper Amsterdam staat een camper van kunstenaarsinitiatief RC De Ruimte waar Joop Stoop ter plekke fotocollages van Jos Houweling* met tekeningen bewerkt. Het thema van het project is ‘voetbal is seks’ gebasseerd op het boek van Houweling genaamd ‘Bal & voet’. Bezoekers mogen de tekeningen, die aan de camper worden gehangen, meenemen tegen een door hen zelf te bepalen vergoeding.

* Oud-directeur Sandberg Instituut Amsterdam (1998-2010), organisator ‘Kunstvlaai’.

1e editie Art on Paper Amsterdam

Op Art on Paper Amsterdam concentreren 31 geselecteerde galerieën uit heel Nederland zich op werk op papier van hun kunstenaars. De beurs vindt plaats in de industrieel-monumentale Zuiveringshal op het Westergasfabriekterrein. Werk op papier, of het nu houtskool, pen en inkt, aquarel, gouache of collage is, toont de kunstenaar vaak in het meest spontane en artistiek vrije moment. De directheid die verbonden is met dit medium brengt kunstenaar en kijker zeer dicht bij elkaar. In hun intimiteit en kwetsbaarheid gedijen werken op papier goed bij de exclusieve aandacht die ze krijgen op deze gespecialiseerde kunstbeurs. Kunst op papier heeft niet alleen artistiek gezien een bijzonder karakter, maar is vaak wat formaat en prijs betreft toegankelijk en aantrekkelijk. Beginnende kunstliefhebbers zullen hier wellicht één van hun eerste kunstaankopen doen.

Beurs voor origineel werk op papier

Art on Paper Amsterdam is een kunstbeurs voor origineel werk op papier, dus er zal in principe geen in oplage geproduceerde grafiek te vinden zijn. Gezien de aard van werk op papier zijn de stands relatief klein, waardoor de beurs een intiem karakter behoudt. Er is ruimte voor circa 33 deelnemers. Onder hen bevinden zich de galerieën Willem Baars Projects, Borzo Gallery, Galerie Roger Katwijk, Galerie Reuten, Rob de Vries Projects en Witteveen Visual Art.

Boekpresentatie Robert Zandvliet

In stand 30 van 99 Uitgevers/Publishers wordt op donderdag 13 september om 18.00 uur het eerste exemplaar van de leporello ‘Stage of Being’ van Robert Zandvliet aangeboden aan Ron Dirven, direccteur van het Van GoghHuis in Zundert. Zandvliet maakte speciaal ter gelegenheid van de publicatie van de leporello en exclusief voor deze beurs een serie tekeningen, getiteld ‘The Wanderer’, geïnspireerd door het motief van de ‘Wanderer’ in het werk van de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich.

Monumentale tekening van Erik Mattijssen

In stand 34 van Witteveen Visual Art is de monumentale tekeningencollage ‘Twelve Scissors’van Erik Mattijssen te zien, een eerbetoon aan de ateliers van Matisse en de attributen waarmee die zich omringde. De presentatie is mede mogelijk gemaakt door Kennedy Van der Laan.

DE LINE UP op Art on Paper Amsterdam

In de entreehal van Art on Paper Amsterdam kun je genieten van de twee bijzondere animatievideo’s: ‘The Black Room’ (i.s.m. Kees Went) en ‘The Number 9 Sessions’ van Robbie Cornelissen. Cornelissen is gastcurator van de tentoonstelling ‘De Line Up’, te zien van 22 september 2018 t/m 18 november 2018 in Centraal Museum Utrecht.

Inschrijven nieuwsbrief